Eerste elftal

Supporters geen doorgedraaide gekken: "Straf de idioten, pak ze aan en isoleer ze"

Supporters geen doorgedraaide gekken: "Straf de idioten, pak ze aan en isoleer ze"

Afgelopen weekend werd er gestaakt door de politie tijdens de voetbalwedstrijden FC Twente - Sparta en NAC - Ajax. Medewerkers van de politie kunnen sinds enkele jaren drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Dit betreft echter een tijdelijke regeling en de politiebonden willen dat er een permanente regeling komt. De staking werd afgetrapt in Enschede tijdens FC Twente - Sparta en daarna voortgezet bij NAC - Ajax. Zonder de aanwezigheid van de agenten verliepen beide wedstrijden vlekkeloos en waren er geen incidenten.

"Het bevestigt wat iedereen al wist die regelmatig naar het stadion gaat. Sinds ‘corona’ waren er soms serieuze problemen met specifieke groepen, zeker, het is veelvuldig benoemd, maar geloof het of niet: in Nederland kun je anno 2024 doorgaans prima met je kinderen naar het voetbalstadion", schrijft Sjoerd Mossou in zijn column in het AD.

De stakingen gaan door en verplaatsen zich komend weekend naar Almere en Groningen. Maar ook daar wordt niet gevreesd voor incidenten. "Wat dat aantoont is heel simpel: voetbalpubliek vraagt maatwerk, normalisatie en communicatie (plus een specifiek dadergerichte aanpak). Ongeveer het tegenovergestelde dus van wat in Nederland decennialang de norm was en is, met onze fetisj voor collectieve straffen, onze uitvakken als dierenkooien, onze overvloed aan combiregelingen en onze voortdurende uitsupportersverboden."

"Het zou een enorme overwinning betekenen als FC Twente-Sparta en NAC-Ajax veel vaker als voorbeeld dienen voor de toekomst. Voor de politie uiteraard, want gericht maatwerk scheelt bakken met geld en capaciteit. Voor angsthazerige burgemeesters, die van hun collega's in Breda en Enschede kunnen leren dat voetbalsupporters doorgaans géén doorgedraaide gekken zijn. Straf de idioten, pak ze aan, isoleer ze, maar laat de overgrote meerderheid met rust. Durf te vertrouwen op de kennis bij clubs, professionals en suppportersorganisaties, die de veiligheidsrisico’s veel beter kunnen inschatten. Veel ingewikkelder is het niet", besluit Mossou.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties