Uit de oude doos: halve finale tegen Juventus en de magische vrije trap van Theo Janssen

FC Twente neemt het donderdagavond om 21:00 op tegen Lazio in de Europa League. Het is niet de eerste keer in de geschiedenis dat een Italiaanse club de tegenstander is in Europa. Zo heeft FC Twente door de jaren heen indrukwekkende en memorabele Europese campagnes beleefd, waarbij ze zich hebben gemeten met enkele van de grootste Italiaanse clubs.

1970-1971, Juventus

In het seizoen 1970/1971 bereikte FC Twente de kwartfinales van de UEFA Cup, maar dat bleek ook het eindstation te zijn. In de heenwedstrijd verloren de Tukkers met 2-0. In het terugduel in Het Diekman, waar 24.500 supporters aanwezig waren, wisten ze in de reguliere speeltijd een verlenging af te dwingen. Helaas scoorden de Italianen in die verlenging twee keer, met Anastasi als doelpuntenmaker die in de 96e en 97e minuut de eindstand op 2-2 zette.

1974-1975, Juventus

Na vier jaar stond Juventus opnieuw tegenover FC Twente in de UEFA Cup, dit keer in de halve finale. In Het Diekman boekte FC Twente een knappe 3-1 overwinning in het heenduel, met doelpunten van Jan Jeuring en twee keer Johan Zuidema.

In de terugwedstrijd beleefde FC Twente misschien wel zijn mooiste Europese wedstrijd ooit. Onder toeziend oog van 55.000 toeschouwers versloegen ze de Italiaanse grootmacht Juventus, met een wondergoal van Zuidema. FC Twente stroomde door naar de finale, en na een 0-0 in Duitsland had het goede papieren voor de return in Het Diekman Stadion. Helaas volgde op woensdag 21 mei 1975 de grote teleurstelling: Borussia Mönchengladbach won met 1-5.

Doelpunt Zuidema

2010-2011, Inter Milan

Het Champions League-debuut van FC Twente vond plaats in De Grolsch Veste, waar ze het opnamen tegen titelhouder Inter Milan. Een onvergetelijk moment was de schitterende vrije trap van Theo Janssen, die vanuit zo'n 22 meter de openingstreffer maakte. De 2-1 voor FC Twente kwam tot stand via een eigen doelpunt van Milito na een corner van Janssen. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 2-2.

In de uitwedstrijd in Milaan hoopten de Tukkers op een stunt tegen Internazionale. Aan het einde van de eerste helft kregen ze enkele goede kansen, maar na rust herstelde Inter de balans. De titelverdediger bleek met 1-0 te sterk, dankzij een doelpunt van Cambiasso. FC Twente stroomde uiteindelijk door naar de Europa League, waar het in de kwartfinale strandde tegen Villarreal.

2022-2023, Fiorentina

FC Twente speelde onder toeziend oog van 2.200 supporters de heenwedstrijd tegen Fiorentina. In het Stadio Artemio Franchi verloren ze uiteindelijk met 2-1 van de Italianen. Een week later, in de kolkende Grolsch Veste, eindigde de return in een 0-0 gelijkspel, wat onvoldoende bleek voor een plek in de Conference League.