Van Wolfswinkel duikt op in onderzoek naar geheime betalingen aan Abramovitsj
Ricky van Wolfswinkel is één van de vele namen die is opgedoken in een grootschalig onderzoeksproject met de naam Cyprus Confidential. Het gaat om een onderzoek naar gelekte documenten van financiële dienstverleners uit Cyprus, ook wel bekend als het Europese toevluchtsoord voor Russen met veel geld. In de documenten is te zien hoe bepaalde geldstromen liepen van voormalig Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj. Die zou ook hebben verdiend aan de transfer van Van Wolfswinkel van Vitesse naar FC Basel in 2017.
Uit de documenten valt op te maken van Abramovitsj zich niet alleen beperkter tot Chelsea, de club die hij vorig jaar van de hand deed vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Via brievenbusfirma's werd er geld overgemaakt naar diverse partijen. Op deze manier probeerde Abramovitsj de FFP-regels (financial fair play) te omzeilen, maar daar bleef het volgens het NRC niet bij. Ook zou hij de zogenaamde third party ownership aan de laars hebben gelapt.
Dit houdt in dat een deel van de transferrechten van een voetballer wordt verkocht aan een investeerder of meerdere investeerders. Het zorgde jaren geleden bij FC Twente bijna voor de ondergang van de club. Volgens sommigen is het een moderne vorm van slavernij en in 2015 werd dit dan ook verboden. "Maar uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat ook na dat verbod opbrengsten van spelers bij bedrijfjes van Abramovitsj terechtkwamen, zoals bij de verkoop van Ricky van Wolfswinkel in 2017", schrijven onderzoeksjournalisten Jeroen Wester, Tom Kreling en Karlijn Kuijpers.
Toen de spits door Vitesse aan FC Basel werd verkocht, werd er een bedrag van ruim één miljoen euro overgemaakt aan Conibair Holdings een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden op naam van Abramovitsj. Maar van wie Abramovitsj het geld kreeg voor die verkoop van Van Wolfswinkel, is tot op heden onduidelijk."
Zijn zaakwaarnemer Louis Laros zegt er niets van te snappen dat het geld bij Abramovitsj terecht is gekomen. "Die betaling snap ik niet. Ik had er ook nog nooit van gehoord. Wij hebben daar ook niets mee te maken. De economische rechten van een speler liggen bij de club." Er werd ook contact gelegd met Vitesse en FC Basel, maar die weten naar eigen zeggen ook niets van de zaak af. "Wij hebben van FC Basel ontvangen wat we hadden afgesproken en daar niets van doorbetaald aan derden." Het blijft daarom onduidelijk hoe die één miljoen euro uiteindelijk bij het bedrijf van Abramovitsj terecht is gekomen.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties