Transfernieuws

'Gamechanger' in voetbalwereld: Transferregels FIFA in strijd met EU-wet

'Gamechanger' in voetbalwereld: Transferregels FIFA in strijd met EU-wet

In de voetbalwereld is er momenteel een belangrijke zaak rondom de Franse voetballer Lassana Diarra. In 2014 besloot Diarra zijn contract bij Lokomotiv Moskou te beëindigen vanwege problemen met de trainer. Dit leidde tot een juridische strijd over de FIFA-regels, die bepalen dat zowel de speler als zijn nieuwe club samen een schadevergoeding moeten betalen als een contract voortijdig wordt beëindigd. Diarra's zaak kwam uiteindelijk bij het Europese Hof, waar werd vastgesteld dat deze regels in strijd zijn met de Europese wetgeving over het vrije verkeer van werknemers.

Volgens de FIFA-regels zijn spelers en hun nieuwe clubs gezamenlijk verantwoordelijk voor het betalen van een schadevergoeding aan de oude club als een contract zonder geldige reden wordt beëindigd. Eind april gaf een advocaat-generaal van het Europese Hof al aan dat de transferregels mogelijk in strijd zijn met de Europese wetten over het vrije verkeer van werknemers en eerlijke concurrentie tussen bedrijven.

Uiteindelijk heeft het hooggerechtshof van Europa vrijdagmorgen geoordeeld dat de regels van FIFA met betrekking tot spelerstransfers in strijd zijn met de EU-wetgeving. Het Europese Hof benadrukt het recht van mensen om vrij te bewegen binnen de Europese Unie: “De regels in kwestie belemmeren het vrije verkeer van profvoetballers die hun carrière willen ontwikkelen door voor een nieuwe club te gaan werken.” Als gevolg hiervan moet de wereldvoetbalbond mogelijk de regels over contracten van profvoetballers aanpassen. De uitspraak van het Europese Hof is definitief en kan niet meer worden aangevochten.

Evgeniy Levchenko, de voorzitter van de Vereniging van Contractspelers (VVCS), noemt de uitspraak een ‘gamechanger’: “Ik ben blij dat deze uitspraak in het belang is van de spelers. Voetballers moeten, net als alle andere werknemers, de vrijheid hebben om van werkgever te wisselen", vertelt hij in gesprek met het AD.

"Natuurlijk moet alles zich nog uitkristalliseren, maar het ziet ernaar uit dat de spelers meer macht gaan krijgen. In elk geval op papier. Het betekent dat ze veel sneller van werkgever kunnen wisselen, net als jij en ik, wanneer er een sportief en financieel beter aanbod komt. Mogelijk hoeft dan alleen nog de restwaarde van hun contract afgekocht te worden, wat om minder geld gaat dan de transfersommen die nu door clubs onderling betaald worden."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties