Zo bepaalt de nieuwe Supercomputer de indeling van de Champions, Europa, en Conference League
Vanaf het nieuwe seizoen 2024-2025 werkt de UEFA voor de Europese competities niet meer met verschillende poules. Waar de 32 clubs voorheen in acht poules van vier werden onderverdeeld, komt er nu één grote competitie met 36 clubs. Dit nieuwe competitieformaat dwingt de UEFA om de lotingsprocedure te wijzigen, anders zouden er bijna 1.000 ballen nodig zijn geweest om de juiste combinaties te maken. Nu zal een zogenaamde supercomputer de tegenstanders van de clubs en de volgorde van de wedstrijden bepalen.
Het UEFA-format zal op 29 augustus in Monte Carlo voor het eerst worden gepresenteerd. Deze verandering is ingevoerd om een lange en ingewikkelde sessie te voorkomen, die handmatig wel drie tot vier uur zou kunnen duren. Met de onthulling van de nieuwe competitiefase met 36 clubs was al duidelijk dat de klassieke baltrekking zou worden aangepast. De UEFA legt uit hoe het nieuwe systeem met de supercomputer in zijn werk gaat.
Zo verloopt de nieuwe loting
De teams zullen zoveel mogelijk handmatig worden geloot met fysieke ballen. Vervolgens zal speciaal voorbereide software elk van de clubs willekeurig hun acht tegenstanders uit de vier potten toewijzen. Elke club krijgt uit alle vier de potten twee tegenstanders toegewezen. In pot 1 zitten de hoogst geklasseerde clubs en in pot vier de minst hoog geklasseerde clubs. De software bepaalt ook welke wedstrijden elk team thuis speelt en welke uit. Van de twee tegenstanders per pot, wordt één wedstrijd thuis en één wedstrijd uit gespeeld.
Hoewel de teams aan het einde van de trekking al hun tegenstanders kennen, worden de wedstrijddata en aftraptijden pas later vastgesteld en op zaterdag 31 augustus bekendgemaakt. Dit gebeurt om te voorkomen dat er kalenderconflicten ontstaan met teams die in dezelfde steden spelen in de UEFA Europa League en UEFA Conference League.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties