Eerste elftal

Vuurwerkgeluiden: Dit is waarom de KNVB niet ingrijpt

Vuurwerkgeluiden: Dit is waarom de KNVB niet ingrijpt

Als FC Twente op bezoek gaat bij FC Utrecht of Feyenoord, is vooraf één ding zeker; de thuissupporters beginnen vroeg of laat met het maken van vuurwerkgeluiden. Daarmee spotten de zogenaamde supporters met de vuurwerkramp van 13 mei 2000 in Enschede, waarbij 23 mensen om het leven kwamen. Er wordt al jaren schande gesproken van de vuurwerkgeluiden op de tribunes, maar de KNVB heeft in meer dan 24 jaar nog geen enkele keer opgetreden.

KNVB-woordvoerder Martine Braam toont begrip voor de ophef die iedere keer weer ontstaat onder de supporters van FC Twente. "Wanneer er bij een wedstrijd van FC Twente sprake is van vuurwerkgeluiden door supporters van de tegenpartij, is dit gezien de geschiedenis van de stad Enschede zeer kwetsend en zelfs verwerpelijk gedrag." Het is voor de KNVB echter lastig om in te grijpen.

"Het is helaas niet per definitie mogelijk dit ook strafbaar te maken. Dat is met vuurwerkgeluiden lastiger dan bijvoorbeeld bij homospreekkoren of racistische spreekkoren, waarbij er vanuit de wet/maatschappij meer handvatten zijn. Een vuurpijl nadoen is plat gezegd niet verboden, iemand discrimineren wel. Maar het onderwerp vuurwerkgeluiden in combinatie met het onderliggende sentiment voor FC Twente heeft zeker wel de aandacht."

Als vuurwerkgeluiden worden geconstateerd in een stadion, kan de thuisspelende club het zogenaamde spreekkorenprotocol in werking stellen. "Op het moment dat er sprake is van kwetsende spreekkoren kan een omroeper het publiek erop wijzen dat dit ongewenst is", vervolgt Braam haar uitleg die ze vorig seizoen deed tegenover de Tubantia. "Wanneer het dan alsnog aanhoudt, kan een scheidsrechter besluiten een wedstrijd stil te leggen. Het is voor clubs mogelijk om vuurwerkgeluiden onderdeel te maken van dit protocol", aldus Braam. De aanklager zou een onderzoek kunnen starten als FC Twente een klacht indient. "Dit is in het verleden al wel eens gebeurd. Maar het is moeilijk om het strafbaar te maken, hoe lelijk dit gedrag ook is en hoe pijnlijk het ook is voor de achterban van FC Twente."

Het (definitief) staken van wedstrijden gaat in overleg tussen de KNVB en clubs. "Het komt tot stand vanuit de sector betaald voetbal en niet vanuit ons als bond. We spreken samen met clubs af hoe we tegen wangedrag aankijken en hoe we daarmee omgaan/hoe we dit willen tegengaan. Dit wordt dus niet van bovenaf opgelegd. Hetzelfde geldt voor de afspraken die er zijn voor het tegengaan van het gooien van voorwerpen", besluit de woordvoerder van de KNVB.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties