Eerste elftal

Horen de Ultras achter de goal? "Babbelen met je buurman kan beter op een andere plek"

Horen de Ultras achter de goal? "Babbelen met je buurman kan beter op een andere plek"

De Ultras van FC Twente zijn al een tijdje op zoek naar een meer centrale plek in het stadion. In de wedstrijd tegen NAC Breda werd geëxperimenteerd door ze achter de goal te plaatsen, maar dit was geen succes. Er is veel te doen om de sfeer die zij wel of niet weten te creëren. Technisch directeur Dominique Scholten legt uit hoe het richting volgend seizoen verder moet met dit vraagstuk.

"We hebben al heel veel gedaan om dit op te lossen. Niet altijd tot het plezier van heel veel mensen, merkten we. We begonnen met safe standing (staanplaatsen, red.). Daar is de hele discussie ontstaan", aldus Scholten in de podcast De Ballen Verstand van Tubantia. Hij rekent de club aan niet duidelijk genoeg te zijn geweest: "Achteraf hadden we toen duidelijker moeten zijn over de plekken die er al waren. Mensen dachten dat alles opnieuw werd verdeeld en dat iedereen kon staan waar hij wilde staan. Met gesprekken hebben we geprobeerd iedereen weer dichter bij elkaar te brengen."

Als de Ultras naar beneden verschuiven, betekent dit ook dat er mensen van achter de goal naar een nieuwe plek moeten gaan zoeken. Dit kan dus niet zomaar. "De Ultras willen graag dichterbij de goal staan, denken dat ze daar nog meer sfeer kunnen maken. Maar daar staan al mensen. Sommigen daarvan willen wel weg, maar sommigen ook niet. We hebben geprobeerd dat met gesprekken dichterbij elkaar te krijgen, maar dat is niet heel goed gelukt."

Wel werd geëxperimenteerd met dit idee. Tegen NAC Breda mochten de Ultras plaatsnemen achter de goal, maar dit had niet het gewenste effect. Waar De Grolsch Veste soms als de hel van Enschede omschreven wordt, trok de media nu de vergelijking met zaal dertien van Kinepolis. "Bij NAC wilden we kijken hoe het zou gaan met iedereen op een andere plek. We hebben allemaal kunnen zien dat dat niet zo'n succes was. Er werd weinig geluid gemaakt en we stonden niet echt achter de ploeg. Iedereen was het erover eens dat dit niet is hoe we het willen, dus gingen we weer terug naar de situatie van nu."

Vooral in de Europese wedstrijden is de sfeer uitstekend: "Tegen Fenerbahçe was het ouderwets en top. Uiteindelijk willen we achter de goal mensen hebben die niet de hele wedstrijd zitten, die springen, dansen, plezier maken. Richting komend seizoen willen we mensen die willen zitten dus verplaatsen naar andere plekken in het stadion. Dat is niet makkelijk." Moeten er dan jongere mensen achter de goal komen staan? "Het gaat niet per se om verjongen, ik zie ook wel eens mensen van zestig springen en dansen. Maar als je liever lekker wilt zitten en een babbeltje maken met je buurman, kan dat beter op een andere plek."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties