Seizoen 1973-1974
Het seizoen 1973-1974 was het negende jaar in het bestaan van de Nederlandse voetbalclub FC Twente. De Tukkers kwamen uit in de Nederlandse Eredivisie, namen deel aan het toernooi om de KNVB-beker en hadden zich door een derde plaats in de competitie van het seizoen 1972-1973 gekwalificeerd voor de UEFA Cup.
De ploeg
Spitz Kohn was voor het tweede seizoen hoofdtrainer van FC Twente. Assistent-trainer was Rob Groener. Kohn moest het dit seizoen zonder de tweeling René en Willy van de Kerkhof doen, die een contract hadden getekend bij PSV. De Joegoslavische reservekeeper Zoran Mišić was teruggekeerd naar zijn geboorteland.
Met de ontvangen vergoeding voor de transfer van de gebroeders Van de Kerkhof werd actief gehandeld op de spelersmarkt. Van N.E.C. werd Frans Thijssen aangetrokken, van Cambuur Johan Zuidema. Keeper Henny Ardesch kwam van FC Den Haag en aanvaller Jan Streuer keerde terug na een jaar verhuurd te zijn aan FC Groningen. Bij het Duitse VfB Stuttgart werd voorhoedespeler Dieter Schwemmle losgeweekt.
Voorzitter Cor Hilbrink was in juni 1973 op 54-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. Hij was opgevolgd door Jan Masman. Manager Henk Olijve, die net als Hilbrink een belangrijke rol had gespeeld bij het ontstaan en de opkomst van FC Twente, kwam op 23 februari 1974 om het leven bij een auto-ongeval.
Het seizoen
Na het vorig seizoen een derde plaats in de competitie te hebben gehaald en een plek in de halve finale van de UEFA Cup, stond FC Twente voor de moeilijke opgave de status van Nederlandse topclub te bevestigen. Een verlies tegen FC Utrecht in de tweede competitieronde temperde de hoge verwachting enigszins, maar daarna ging Twente steeds beter draaien. In Amsterdam werd Ajax op een 1-1-gelijkspel gehouden. Na tien wedstrijden stond Twente op een derde plek in de competitie, op twee punten van Ajax en op één punt van Feyenoord. Op de helft van de competitie was Feyenoord gepasseerd en stond enkel Ajax nog voor op Twente. Een week later kwamen de Tukkers zelfs in punten gelijk met de Amsterdammers. De thuiswedstrijden tegen Feyenoord en Ajax en de uitwedstrijd tegen PSV eindigden vervolgens in een gelijkspel, waardoor Twente na 21 wedstrijden naar een vierde plek gezakt was. Hierna kwam het elftal weer in een winning mood en werd enkel puntverlies geleden in een uitwedstrijd tegen FC Den Haag.
Op vier wedstrijden voor het einde van de competitie met evenveel punten als Feyenoord, maar een slechter doelsaldo, stond FC Twente op de tweede plaats. Ajax (op drie punten) en PSV (op acht punten) waren op een beslissende achterstand gezet. Zowel Twente als Feyenoord wonnen de twee volgende wedstrijden, waardoor het onderlinge duel in stadion De Kuip in de voorlaatste competitieronde van beslissende waarde kon worden voor het landskampioenschap. Op 5 mei 1974 besliste Theo de Jong voor 67.000 toeschouwers de wedstrijd en het kampioenschap door een kwartier voor het einde 3-2 te scoren, het eerste verlies voor Twente in 31 wedstrijden. Door een veel slechter doelsaldo was het voor Twente niet meer mogelijk Feyenoord op de laatste speeldag in te halen. De laatste wedstrijd werd thuis tegen AZ'67 met 5-2 verloren.
Twente eindigde het seizoen met 54 punten, verkregen door 23 overwinningen, acht gelijke spelen en drie nederlagen. Het eindigde met twee punten achterstand op kampioen Feyenoord en respectievelijk drie en vijf punten voorsprong op Ajax en PSV. Clubtopscorer werd Johan Zuidema, met vijftien doelpunten. Kick van der Vall kwam tot twaalf, Frans Thijssen tot elf. Met 27 tegendoelpunten had Twente de minst gepasseerde verdediging van de Eredivisie. De tweede plaats was het beste resultaat in het negenjarig bestaan van de club.
KNVB Beker
In het toernooi om de KNVB-Beker reikte Twente tot de derde ronde, waarin het thuis met 2-0 werd uitgeschakeld door Ajax. In de tweede ronde was VVV verslagen en in de eerste ronde was Twente als Eredivisieploeg vrijgesteld.
UEFA Cup
In de UEFA Cup werden achtereenvolgens Dundee FC uit Schotland (3-1 en 4-2) en Panachaiki uit Griekenland (1-1 en 7-0) uitgeschakeld. In de derde ronde was het Engelse Ipswich Town met 1-0 en 2-1 tweemaal te sterk voor FC Twente.
Selectie seizoen 1973-1974:
Eddie Achterberg, Henny Ardesch, Roel Brinks, Harry Bruggink, Epi Drost, Benno Huve, Cees van Ierssel, Jan Jeuring, Rene Notten, Kalle Oranen, Jan Ebbink, Dieter Schwemmle, Theo Pahlplatz, Eddie Pasveer, Frans Thijssen, Kick van der Vall, Willem de Vries, Johan Zuidema, Jan Streuer, Wim Snellenberg, Piet Schrijvers
Oproep
Heb jij foto's en/of beeldmateriaal van deze periode en zou je deze met ons willen delen dan zouden wij graag met je in contact komen. Stuur een mailtje naar webmaster@fctwente.nu en wij zullen zo spoedig mogelijk reageren.
Bron: Wikipedia
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties