Oud-spelers FC Twente

Bizarre EK-rol Andersen zet karrevracht aan discussies op gang: "Ben er helemaal klaar mee"

Zaterdagavond had voormalig FC Twente-verdediger Joachim Andersen een bizarre rol bij de EK-wedstrijd tussen Duitsland en Denemarken. De 28-jarige Deen was in minuut 49 nog de gevierde held toen hij zijn land op voorsprong zette, maar omdat een teamgenoot nét buitenspel stond, werd het doelpunt afgekeurd door de VAR. Twee minuten later maakte Andersen hands, waarmee hij een strafschop weggaf. Deze discussie momenten hebben een karrevracht aan discussies op gang gezet.

Allereerst zijn sommige analisten, voetballiefhebbers en ook de Deense bondscoach Kasper Hjulmand het niet eens met de buitenspelsituatie. De Deense speler stond met zijn tenen buitenspel (zie foto onderaan artikel). "Ik ben helemaal klaar met deze belachelijke buitenspelregel", zei de Deense bondscoach onder meer. Er is nu veel discussie: moet een doelpunt wel afgekeurd worden als het zo minimaal buitenspel is?

Even na de afgekeurde goal van Andersen ging Duitsland weer in de aanval. Bij een voorzet toucheerde de Crystal Palace-verdediger de bal. Voor de VAR was dit genoeg om de Engelse scheidsrechter Michael Oliver naar het VAR-scherm te roepen. Oliver besloot dat het een penalty moest zijn, tot afschuw van velen. "Ze snappen er helemaal niks van", zegt Kees Kwakman bijvoorbeeld bij EK-praat van ESPN. Zie hieronder het handsbalincident (op 4:02 in de video van NOS) en discussies bij EK-praat en ITV Sport.

Opinie: Moeten doelpunten wel afgekeurd worden voor zo minimaal buitenspel? En was de gegeven strafschop terecht? Laat het weten in de reacties.

49' Buitenspel voor goal Andersen

51' Handsbal Andersen