Nieuws

Ingezonden: Brief aan de raad

Ingezonden: Brief aan de raad

Vanavond zal de gemeenteraad beslissen over de toekomst van FC Twente. Er zal worden gestemd of de raad akkoord gaat met een garantstelling van 32 miljoen euro. In ruil hiervoor moet FC Twente aan 21 opgestelde voorwaarden voldoen. De belangrijkste was dat er een akkoord werd gesloten met de crediteuren, dit is inmiddels rond. Daarnaast zal de Grolsch Veste in handen omen van de gemeente en zal FC Twente de eerste 4,8 miljoen dat binnenkomt uit transfergelden niet mogen besteden. Frans van Buren, voormalig voorzitter en medeoprichter van supportersvereniging de Gouden Korenaren stuurde een brief aan de raadsleden welke hieronder gepubliceerd.

Geachte leden van de Raad,

Vanavond neemt u een belangrijke beslissing over een plan waarbij het voortbestaan van de voetbalclub FC Twente in het geding is. Een plan, in de vorm van een garantstelling, waarbij het zekerstellen van een bedrag van 17 miljoen dat de club nog schuldig is aan de gemeente, een van de onderleggers vormt.

Ik ben zeer verheugd over het feit dat het College haar nek heeft uitgestoken en op de wijze zoals in het Raadsvoorstel beschreven is en de club voor de poorten van de spreekwoordelijke hel probeert weg te halen. Zeker gezien de druk die onder andere op de gemeentelijke begroting rust in verband met de decentralisaties van Rijkstaken, waarbij ook nog eens een lager budget voor de uitvoering van die taken wordt meegegeven. Deze operatie vergt van iedere gemeente een extra inzet en inventiviteit, dus ook van de gemeente Enschede.

Het goede aan het voorstel, zoals dat nu voorligt, is dan ook dat er geen gemeentelijke middelen worden onttrokken aan de toch als zo onder druk staande gemeentelijke begroting.

Om dit zo te houden zijn er bepaalde zekerstellingen en voorwaarden in het plan opgenomen die door de club dienen te worden opgevolgd. De KNVB heeft de club, via de Licentiecommissie, ook gestraft en verordonneerd dat er een onderzoek, naar onder andere de governance komt, waarbij de club zich strikt heeft te houden aan de uitkomsten daarvan. Gemeente en bond zullen samen met de club optrekken in deze. Prima wat mij betreft.

Waar ik mij als fan van de club echter zorgen om maak is de aard en de praktische uitwerking van sommige voorwaarden. Ik doel dan met name op het feit dat de eerste 4.8 miljoen aan inkomsten uit transfers niet mogen worden aangewend voor het verbeteren van het sportieve perspectief middels herinvestering in de aankoop van nieuwe spelers. Voorts moeten alle komende en lopende activa (waaronder de TV gelden) onder openbaar pandrecht in een depot en zal er medio februari een zekere liquiditeit van 3 miljoen moeten zijn.

Ik begrijp ten volle dat er zoveel mogelijk zekerheidstellingen in het plan moeten worden ingebouwd. Wat ik u echter in overweging wil geven is het volgende. FC Twente is ooit groot geworden door klein te beginnen. Via eigen jeugd en slimme aankopen voor relatief geringe bedragen heeft de club in het verleden, op een gezonde wijze, zich financieel kunnen verbeteren middels uitgaande transfers. Met de huidige voorwaarden zal de club echter niet in staat zijn om op deze wijze zelf bij te dragen aan de verbetering van haar financiële positie. Er zal immers zo goed als niets overblijven voor sportieve versterking op het veld.

Voorts zal het vertrek van bepalende spelers, in een selectie die toch al niet overloopt van ervaring en kwaliteit, een eventuele degradatie uit de Eredivisie aanmerkelijk dichterbij brengen. Met alle, door het College en de club reeds geschetste negatieve gevolgen van dien. Helemaal als daarvoor geen enkele vervanging gehaald kan worden.

Wat ik u in feite wil vragen is om even stil te staan, buiten alle hectiek, bij de vraag wat u precies in leven houdt met dit plan van garantiestelling onder de huidige voorwaarden. Een Twente dat in feite als een ‘kasplantje’ door het leven moet de komende jaren, of een Twente dat deels weer in haar eigen kracht gezet wordt door de kans te bieden op bescheiden schaal zich sportief te kunnen versterken met het oog op een betere toekomst.

De club is voor de regio een ultiem uithangbord en de fans laten keer op keer zien dat de basis voor een club als FC Twente nog steeds groot is en altijd zal blijven bestaan.

We krijgen de laatste jaren klap op klap op klap, vooral in dit jubileumrampjaar. Waar het feest en vrolijkheid had moeten zijn, ligt een ieder die Twente een wam hart toedraagt , als een aangeslagen bokser in de touwen. De bestuurskamer is leeg op een moment dat het vol had moeten zitten met integere bestuurders.

[google]U komt als College en Raad in die zin met een handdoek en wat broodnodig water om de club, die al zo lang in de hoek zit waar de klappen vallen, op de been te houden. Daarvoor dank. Wat ik u vraag is om de club ook wat zuurstof toe te zwaaien met die handdoek die anders wellicht alsnog in de ring belandt. Bekijk of de voorwaarden in die zin kunnen worden aangepast dat de club in ieder geval nog een klein beetje armslag houdt om zich sportief te kunnen versterken, met de nuchterheid en wijsheid die ons Tukkers eigen is, maar die we binnen de club helaas te lang niet meer hebben uitgedragen.

FC Twente is een begrip in Nederland en bekend in voetballend Europa. Een club met een prachtige historie en straks, met alle wijzigingen, ongetwijfeld weer een mooie toekomst. Laten we die toekomst zo goed mogelijk beginnen, zodat we dit rampjaar 2015 toch nog met een positieve noot kunnen afsluiten.

Ik wens u veel wijsheid en vast een gelukkig nieuwjaar toe.

Groeten,

Frans Van Buren
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties