Twente-verdediger openhartig: "Ik verdiende bakken met geld"
Danique Kerkdijk keerde afgelopen zomer na vijf jaar weer terug bij FC Twente. Ze was vier jaar actief in Engeland, maar koos bewust voor een terugkeer op het oude nest. In Engeland speelde ze twee seizoen bij Bristol City en drie jaar bij Brighton & Hove Albion FC. De belangrijkste reden om terug te keren naar Nederland was om weer meer tijd door te kunnen brengen met familie en vrienden. Financieel heeft ze daarvoor wel flink in moeten leveren, want in Engeland kreeg ze maandelijks een flink bedrag op haar rekening gestort.
"Het vrouwenvoetbal in Nederland is geen vetpot. Je kan er van leven, maar als je daarnaast wil sparen en zo nu en dan leuke dingen wil doen, dan moet je wel de keuze maken of je daarnaast wil gaan werken", vertelt ze op Youtube in gesprek met Daan Stormink. "Je hebt meiden met sponsordeals, dat is een beetje ons extraatje." Zelf verdient Kerkdijk tegenwoordig bij als DJ, maar wat kan je verdienen in het Nederlandse vrouwenvoetbal?
"Dat is lastig te zeggen omdat de contracten heel ver uit elkaar liggen. Ik denk dat we het bij FC Twente redelijk voor elkaar hebben. Je moet het zien als een normaal nettosalaris als ieder anders van jouw leeftijd. Maar bij een Excelsior of ADO Den Haag krijgen ze misschien 300 euro. Dat is gewoon een onkostenvergoeding. Het ligt dus zo ver uit elkaar. Ik weet niet wat de meiden allemaal verdienen, maar de jongere meiden bij FC Twente kunnen daar prima van leven. Net als ik dat kon toen ik 16 of 17 was."
Lees ook
En hoe groot is dan het verschil met Engeland? "Heel groot", vervolgt ze met een grote lach. "Er zijn daar meiden die héél veel verdienen. Voor Engelse begrippen zat ik misschien aan de onderkant van de middenmoot qua salaris. Ik verdiende bijvoorbeeld meer dan m'n vader. En dat was voor de Engelse begrippen weinig. Daar gaat zoveel meer geld in om." Maar waar komt dat verschil in inkomsten vandaan?
"Je hebt daar de uitzendrechten van de televisie. Alle wedstrijden worden daar ook uitgezonden. Is het niet op tv, dan is er wel een app waarin je alle wedstrijden kan zien." In Nederland worden de wedstrijden bijvoorbeeld uitgezonden op ViaPlay. "Dan heb je Barclays, dat is te vergelijken met de Rabobank of de ING, dat is de hoofdsponsor van de competitie. Dus daarin gaat al zoveel meer geld om. Ik verdiende daar echt bakken met geld voor vrouwenbegrippen. Dat kan ik in Nederland niet meer verdienen", besluit ze het onderwerp.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties