FC Twente Nieuws

Maximale druk op gemeente Enschede: Buigen of barsten

Maximale druk op gemeente Enschede: Buigen of barsten

FC Twente en een aantal sponsoren hebben donderdagavond een belangrijke stap gezet door tot een akkoord te komen over de verkoop van een aandelenpakket van in totaal 8 miljoen euro. Er is echter één maar.

De sponsoren willen dat de gemeente Enschede een garantstelling afgeeft van 7 miljoen euro voor twee zaken uit het verleden. De belastingdienst en de nabetaling van de transfersom van Jesus Corona. Daarnaast heeft FC Twente gevraagd of de gemeente de aflossing en de rentebetaling van 2,1 miljoen voor het komend seizoen wil bevriezen. De vraag is of de gemeente wel wil en kan helpen.

FC Twente heeft momenteel al een lening van 17 miljoen euro bij de gemeente en een garantstelling van 8,4 miljoen euro. Voor veel raadsleden is het plafond al wel bereikt. Velderman beroept zich op een afspraak uit het verleden. “Ik snap dat dit moeilijk ligt. Maar, twee jaar geleden is bij het aangaan van het herfinancieringsplan met de gemeente afgesproken dat die zou helpen bij het zoeken naar een oplossing als we in liquiditeitsproblemen zouden komen door dossiers uit het verleden. En deze problemen zijn uit het verleden”, zo laat Velderman weten tegenover de TC Tubantia.

[google]

"Opmerkelijk is dat de Enschedese raad in 2016 al akkoord was met een borgstelling van 32 miljoen", vervolgt journalist Kuitert. "In feite hetzelfde waar de club nu om vraagt. Volgens dat plan zou het stadion voor 32 miljoen verkocht worden aan een stichting en zou FC Twente de Grolsch Veste gaan huren. De gemeentelijke lening van 17 miljoen zou worden omgezet in een borgstelling die zou worden aangevuld tot 32 miljoen." De partijen kwamen destijds tot een overeenkomst, maar op het laatste moment besloot FC Twente dat een garantstelling van 8,4 miljoen euro afdoende was. Dit blijkt achteraf dus niet het geval. Het idee is om de oude plannen er weer bij te pakken. "Maar het verschil is dat de gemeente er toen beter voor stond dan nu", zegt Ayfer Koç van het CDA. De gemeente heeft inmiddels ook weer 15 miljoen euro aan bezuinigingen doorgevoerd.

Faillissement of toch een overname?
Inmiddels is het een kwestie van buigen of barsten. Mocht het tot een faillissement komen dan is dit direct het einde van de club en zit de gemeente met een schuld van 25,4 miljoen euro en een stadion waar het niets mee kan. Een andere optie is dat een partij de club overneemt inclusief de schulden. Red Bull wordt al jaren gelinkt aan FC Twente en zou één van deze partijen kunnen zijn. De meningen over een dergelijke overname zijn verdeeld. Onder Red Bull kan er weer een aanval worden gedaan op de top drie. Echter zal de drankgigant de identiteit van de club volledig overnemen. Iets dat zeer gevoelig ligt.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties