Gemeente moet optie op aandelen FC Twente opeisen: "Mooi beleggingsinstrument"
FC Twente heeft wederom aangeklopt bij de gemeente Enschede voor financiële steun. Dit terwijl er al een lening van 17 miljoen euro open staat en een garantstelling van 8,4 miljoen euro. De club wil nu een extra garantstelling van 7 miljoen om de laatste problemen uit het tijdperk Munsterman weg te werken, maar is nog niet welwillend. dr. Tsjalle van der Burg, universitair docent aan de UT, heeft een idee om toch nader tot elkaar te komen.
De gemeente moet volgens Van der Burg een optie op een zo groot mogelijk deel van de aandelen van FC Twente eisen. Bij voorkeur een pakket van maar liefst 85 procent. Het plan is inmiddels verstuurd naar alle raadsfracties. Dit laat hij weten in gesprek met Kuitert van de TC Tubantia.
"De gemeente moet nu iets substantieels voor de garantie (of voor het opschorten van rente en aflossing) terugkrijgen. De gemeente moet daarom op ieder gewenst moment clubaandelen voor een symbolisch bedrag kunnen kopen. De aandelen kunnen dan met winst worden doorverkocht. Als Twente weer gaat presteren, uiteraard. Voor de duidelijkheid: de gemeente wordt geen eigenaar van de club. Een optie op aandelen is per definitie slechts een beleggingsinstrument dat een kans op mooie winsten biedt, zonder dat er enig nadeel aan verbonden is."
Van der Burg vervolgt: "Zo zou de gemeente komend jaar wellicht 17 procent van de aandelen eerst voor 20 cent van de club kunnen kopen, om ze vervolgens binnen een seconde voor 9 miljoen door te verkopen aan ondernemers. Daarbij kan het dan zo geregeld worden dat de gemeente van dit bedrag slechts 3 miljoen echt zelf houdt, terwijl er 6 miljoen naar de club vloeit. Daarmee kan de club oude schulden afbetalen, en misschien ook met betere spelers de lucratieve eredivisie bereiken."
Mocht het zo zijn dat er geen ondernemers geïnteresseerd zijn in de aandelen dan zou de gemeente de aandelen kunnen gaan verkopen aan een partij als Red Bull. De energiedrankgigant aast al jaren op de aandelen van FC Twente, maar kwam iedere keer van een koude kermis thuis.
[google]
"Het is niet onmogelijk dat een partij als Red Bull dan 10 miljoen euro voor de optie over heeft. Natuurlijk mag de gemeente dan bepalen of men een Red Bull FC Twente wil. Het is in mijn ogen beter dat de gemeente een dergelijke beslissing neemt, dan dat dit wordt gedaan door de ondernemers die straks 15 procent van de aandelen van FC Twente hebben en door de (ex-)ondernemers die de stichting besturen. Arnhem (Vitesse) en Den Haag hebben ons geleerd dat Nederlandse ondernemers die een club bezitten soms bereid zijn hun aandelen aan wellicht dubieuze Russische of Chinese eigenaren te verkopen, tegen misschien wel een hele mooie prijs."
Volgens Van der Burg zou het ook een goed idee zijn als supporters een supporters-trust op zouden zetten waarbij de supporters geld inleggen om aandelen te kunnen kopen. Deze supporters krijgen dan stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering. Volgens Van der Burg presteren clubs waarbij supporters zeggenschap hebben beter dan clubs waar gefortuneerde ondernemers de scepter zwaaien.
[ligatus]
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties