Column: Sorry MVV
Het is één van de mooiste steden van Nederland, waar je een keer geweest moet zijn: Maastricht. Eerst het volgen van de Mestreechter Brandslang en aansluitend nog even naar het Vrijthof, bij voorkeur wanneer violist en top entertainer André Rieu er zijn tenten heeft opgeslagen. Maastricht is een stad waar je je binnen je eigen landsgrenzen in het buitenland waant. De doorgaans vriendelijke mensen die je in het bijna onverstaanbaar Nederlands welwillend de weg proberen te wijzen naar het Waldeckpark, de Helpoort of de Steenkolenmijn in het naast gelegen Valkenburg.
Iedereen die wel eens een weekendje Maastricht heeft gedaan, weet dat het een gastvrije stad is. Maar gastvrij dat ben je niet zomaar. Gastvrijheid gaat vaak gepaard met hard werken, er beleid op maken en niet in de laatste plaats: de mensen vrijheid durven geven. Uiteraard is dat niet geheel zonder risico, aangezien er in elke (middel)grote stad wel een aantal lieden zijn die andermans sfeer proberen te verpesten. Zoals een goede gastheer betaamt, probeert de burgermoeder van Maastricht, Mw. Annemarie Penn, deze problematiek vér van de toeristische bezoekers te houden en daar lijkt ze prima in te slagen.
Hoe anders is het in Enschede. Sinds de aanstelling van Onno van Veldhuizen is Enschede verworden tot dé achterstandswijk van Twente. Onder zijn leiding vond de invoering van Diftar plaats, hetgeen er voor heeft gezorgd dat er nog nooit zóveel zwerfafval door de stad heeft gelegen. Daar waar motorclub Satudarah verantwoordelijk werd gehouden voor drugsoverlast, werd het supportershome van VAK P binnen gevallen en gesloten. Het aantal wikkels harddrugs die daar zijn gevonden is waarschijnlijk slechts een fractie van wat er wekelijks door ambtenaren van het stadhuis genuttigd wordt, maar daar valt de ME niet gewapend binnen.
Dat Van Veldhuizen niet van feestjes houdt, werd ons direct al duidelijk gemaakt door de inwoners van de Gemeente Hoorn, waar hij dezelfde rol vervulde. Ook de Stichting Horeca Rode Steen stelde onomwonden dat Van Veldhuizen leidt aan: “Een door koudwatervrees van een Schriftgeleerde gestuurd beleid van MagNietisme." Verbieden van alles wat maar leuk is, lijkt het devies van Onno. Ook vandaag doet Onno weer van zich spreken. Aanstaande zondag staat de wedstrijd FC Twente – MVV op het programma. Daar waar de Mestreechtenaren eerst nog welkom waren met een auto-combi, verbiedt Van Veldhuizen de MVV Supporters nu met eigen auto te komen. Wil men de wedstrijd in Enschede komen bekijken, moet men noodgedwongen plaats nemen in een georganiseerde bus. De reden? Wanordelijkheden bij de bekerwedstrijd tegen FC Utrecht.
Zoals gezegd is gastvrijheid iets waarvoor je hard moet werken. Waarbij je vrijheid geeft aan de burgers en er op toeziet dat deze daar geen misbruik van maken. Ook Eindhoven heeft zo’n burgemeester waarbij het al 7 kleuren dun door de broek loopt wanneer het woord “profvoetbal” hardop wordt uitgesproken. Afgelopen weekend bleek in gesprek met Dhr. Marco Faber, directeur van voetbalclub FC Eindhoven, dat er wel degelijk een wens was van FCE om méér dan de 470 supporters op te vangen in het uitvak. Het naastgelegen vak zou kunnen dienen als tweede uitvak als het aan Faber lag, “Ik had dat vak er graag bij open willen stellen, maar dat werd verboden door de burgemeester.”
Hieruit blijkt maar weer eens dat de goedwillende FC Twente supporters vooral door burgemeesters als melaatsen worden behandeld in de veelal kleine stadionnetjes van de clubs uit de Keuken Kampioen divisie. Ondanks dat FC Twente voor eerste divisie begrippen een me-ga stadion bezit waar zo ongeveer iedere omgeschopte beker bier op TV beelden staat, heeft “Oh No- Onno” het tot kunst verheven om de eigen supporters én bezoekende supporters nog verder dwars te zitten met deze buscombi.
[google]
Het opvallendste aan het hele verhaal is misschien nog wel dat Onno van Veldhuizen het ambt van burgemeester bekleedt als lid van D66. Een partij die doorgaans de mond vol heeft over vrijheid. Sterker nog: De allereerste regel die op de partij website is te vinden luidt: “D66 kiest voor nieuwe groei en meer vrijheid, in een krachtig Europa, met gezonde overheidsfinanciën en onderwijs als motor.” De partij is daarnaast ook nog eens fervent voorstander van de gekozen burgemeester, een dossier waar Thom de Graaf reeds in 2005 zijn waterloo vond.
Waarom Enschede niet vrijwillig als pilot gemeente aanbieden? Zo kunnen we samen met alle inwoners van Enschede een nieuwe burgemeester kiezen. Dan kiezen we een geboren Tukker, die weet wat Twentse gastvrijheid inhoudt. Een burgemeester die niet de hele stad droog legt zodra hem een scheet dwars zit. Iemand die zélf het supportershome van VAK P in durft te stappen en met eigen ogen gaat kijken wat er zich wel (of juist niet) afspeelt. Iemand die waardeert dat mensen naar zijn (of haar) stad komen en orde en netheid bewerkstelligt zonder alles maar klakkeloos te verbieden. En het liefst iemand die écht te boek staat als voetballiefhebber en zich niet druk maakt om een handjevol Maastrichtse supporters die 243 kilometer enkele reis moeten reizen om hun club aan het werk te zien.
Wat mij betreft zit Onno’s tijd er al lang en breed op. Hup D66! Tijd voor bestuurlijke vernieuwing! Supporters van MVV, Sorry voor de overlast! Enschede is écht de moeite waard om eens te bezoeken, maar wacht daar nog maar even mee tot Van Veldhuizen is vertrokken, want alleen dán zie je wat Twentse gastvrijheid inhoudt.
Buikschuiver
[ligatus]
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties