FC Twente Nieuws

Brama over homo-acceptatie: "Mannenvoetbal loopt heel ver achter"

Brama over homo-acceptatie: "Mannenvoetbal loopt heel ver achter"

Wout Brama nam zichtbaar geëmotioneerd afscheid van FC Twente. De oud-voetballer kan zich gaan richten op nieuwe uitdagingen, zoals het uitbrengen van een kinderboek. Het boek, Wout en Maud en het geheim van de trainer, gaat met name over voetbal, maar daarnaast over homo-acceptatie. De clubicoon vertelt dat hij vindt dat het mannenvoetbal nog ver achterloopt.

"Bij Maud (Roetgering, red.) in het team is homo-acceptatie totaal geen ding. Net als Maud vallen zoveel speelsters op vrouwen. Maar in het mannenvoetbal lopen we echt nog veel te veel achter. Ik kom uit een voetbalcultuur waarbij regelmatig ’homo’ of ’mietje’ wordt geroepen, al gaat dat gelukkig veel beter", beseft Brama.

"In het verleden heb ik mij er vast ook schuldig aan gemaakt, zonder dat ik iemand bewust heb willen kwetsen", weet Brama. "Ik begrijp dat het in deze voetbalwereld dan lastig is om je geaardheid kenbaar te maken en daar moet echt verandering in komen. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, want voetbal is van iedereen", besluit de Almeloër.

Eerder werd bekend dat de KNVB dit jaar nog met een nieuw beleid komt over hoe te handelen bij anti-homospreekkoren in voetbalstadions. Eerder dit seizoen was er al veel doen rondom homospreekkoren in De Grolsch Veste bij de wedstrijd FC Twente - FC Groningen in de LBHTIQ+-week.

Plaats reactie

666

5 reacties

jos_willemsen +1831

Het is net als al de andere groepen, ze zijn snel beledigd of verschuilen zich graag.
IK heb in mijn kennissen en vriendenkring veel koppeltjes man/man of vrouw/vrouw. Die staan heel nuchter in hun anders beoordeeld worden. Ze geven aan dat dat best mee valt als je maar niet zo uitbundig naar buiten brengt dat je homo bent. Ze hekelen het overdreven gedrag van bepaalde homo's, maar ook hoe NL daar mee omgaat in plaats van ze als gelijke te behandelen zetten ze ze op een podium en worden ze nog net niet aanbeden.

19-06-2023 11:47

daslekker +7409

Zolang de "homo-wereld" zich gekwetst blijft voelen als iemand "homo" roept blijft het een scheldwoord.
Als men homofielie als iets normaals wil beschouwen zou men er zich ook niet door de term gekwetst moeten voelen.
Niemand voelt zich gekwetst als iemand "hetero" roept. Zo zo het dan ook met "homo" moeten zijn.
Een tweede punt vind ik dat ze zichzelf nog steeds als "anders" beschouwen. Met pride parades en grachtenvaarten zetten ze zich als groep buiten de maatschappij.
Roodharigen, dikke mensen of mensen met platvoeten houden ook geen parades.
Als je een "normaal" deel van de maatschappij bent, moet je je ook "normaal" gedragen.
Elke afzondering roept weerstand op bij sommige mensen. Dat geldt voor Zwarte Pieten, milieu freaks en ook voor de "homo's"

18-06-2023 16:59

pollypluk +521

Amen 🙏

18-06-2023 18:07

Hup +1599

Volgens die logica zou iemand met overgewicht het ook prima moeten vinden om “dikke” genoemd te worden. Het gaat meer om de negatieve lading die er aan meegegeven wordt

18-06-2023 20:47

daslekker +7409

Het is vrijwel onmogelijk om iemand die zich geen slachtoffer wil voelen, te kwetsen. Als je homo "normaal" vindt kan iemand die wil schelden met het woord "homo", je niet raken. Hij kan dan net zo goed "fiets of baksteen" roepen. Het doet je niets! De schelder heeft er dan geen lol aan om te schelden en zal zijn interesse snel verliezen.
Maar voel je je een slachtoffer, dan zal je zeker geraakt worden door iets. Een self fulfilling prophecy.
Het ligt dus voor een groot deel aan je eigen instelling.
Als een stadion zingr "het zijn de homo's van......" is dat niet persoonlijk bedoeld en alleen iemand die zich een slachtoffer voelt zal zich er door gekwetst voelen.

19-06-2023 08:49
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties