Steeds meer stewards stoppen door toename voetbalgeweld: "Situatie is alarmerend"
Het toenemende geweld in voetbalstadions heeft grote consequenties. Zo vinden er steeds meer wedstrijden zonder uitpubliek plaats en wordt er zelfs gevreesd dat we richting een landelijk uitsupportersverbod gaan. Een ander groot probleem is het aantal stewards dat stopt met hun werk bij voetbalwedstrijden. Dit aantal neemt dankzij het toenemende geweld alleen maar toe.
Dit blijkt uit een onderzoek van NOS, dat in gesprek ging met clubdirecteuren, gemeenten en veiligheidsspecialisten in de voetballerij. "Stewards keren het betaald voetbal steeds meer de rug toe. De agressie en het geweld van afgelopen tijd zijn een belangrijke reden om te stoppen. Clubs die hun stewards zien afhaken, hebben de grootste moeite met het werven van nieuwe aanwas", schrijft de NOS.
RKC Waalwijk-directeur Frank van Mosselveld merkt het bij zijn club. "Je ziet overal in het betaald voetbal een terugloop in het aantal stewards en jongeren staan al helemaal niet klaar om dit te doen. De agressie in stadions is zeker geen reclame om nieuwe stewards te werven", vertelt Van Mosselveld.
Ook Wilco van Schaik van NEC Nijmegen herkent het probleem. "Wij als clubs hebben lang geprofiteerd van de nagenoeg gratis inzet van stewards. Die tijd lijkt voorbij. Het respect in stadions neemt af en de maatschappij verruwt. Als je pakweg 23 bent, ga je op dit moment niet voor een paar euro met zo'n geel hesje staan", zegt de algemeen directeur van NEC.
Deze ontwikkeling baart de KNVB zorgen. De voetbalbond is daarom begonnen met een landelijke stewardcampagne. Daarmee wil het 'de vrijwillige veiligheidsmedewerker voor zich winnen, maar ook beschermen tegen agressie'. De KNVB wil weerbaarheidstrainingen beschikbaar stellen om stewards voor te bereiden op escalaties. Ook zijn de nieuwe maatregelen over het sneller staken van wedstrijden bij het gooien van voorwerpen op het veld onder meer bedoeld om de veiligheid van stewards te waarborgen.
"Collega's zijn er klaar mee"
Ook de 47-jarige Olav, die steward is bij PSV, vindt de situatie vervelend. "Mijn collega's zijn er klaar mee. Die hebben zoiets van: dit moet onderhand eens stoppen. Hierdoor wordt nieuwe aanwas ook afgeschrikt." Hij snapt dan ook dat stewards ermee stoppen. "Daar kan ik me iets bij voorstellen. Maar persoonlijk kan ik dat makkelijk langs me neerleggen. Dat scheelt ook veel", vertelt Olav.
"Toen ik in 2015 begon, hadden we ruim 400 stewards. Nu 270. Iedereen moet een stapje extra doen, bijvoorbeeld tijdens het fouilleren. Ik doe dat met liefde. Voor andere stewards in het land is het reden om te stoppen. Iedere wedstrijd hebben we aanvulling nodig vanuit een beveiligingsbedrijf. Je moet de posities goed bezet hebben, anders heb je gewoon een probleem", aldus de PSV-steward.
Alarmerende situatie
Frank Wijnveld, specialist op het gebied van voetbalveiligheid, weet dat clubs steeds vaker beroep doen op ROC-studenten in opleiding. "Die worden nu in een stewardjas gezet. Volgens de wet mag dat ook, maar wel onder toezicht. We zien in verschillende Nederlandse stadions dat daar niet aan voldaan wordt. Dat betekent dat de robuustheid van de veiligheidsorganisatie ontzettend naar beneden gaat."
Wijnveld spreekt van een 'alarmerende situatie'. Hij zegt dat het wachten is op ongelukken. "We zien op heel veel plekken dat er niet voldoende wordt samengewerkt, gecontroleerd of men scherp is op de veiligheidssituatie. Inmiddels zijn we wel weer vol gas aan het voetballen en zien we afgelopen maanden de incidenten toenemen. Daar zit een causaal verband tussen", besluit de voetbalveiligheid-specialist.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties