Profvoetballers steeds vaker doelwit van criminelen: Twee oud-Twente-spelers waren al slachtoffer
Recentelijk werd Oussama Assaidi voor de tweede keer in korte tijd slachtoffer van een woningoverval. De eerste keer was er niemand thuis en was er alleen materiële schade. Bij de overval van vorige week werd zijn vriendin onder schot gehouden. Er is inmiddels een 25-jarige verdachte opgepakt. Assaidi is echter niet de eerste speler met een verleden bij FC Twente die te maken kreeg met dit soort criminelen. Dusan Tadic werd vorig jaar bij zijn huis opgewacht door twee gewapende mannen die het waarschijnlijk hadden gemunt op zijn dure horloge.
Toen Tadic uit de auto stapte en richting zijn huis liep rook hij direct onraad. Hij zag twee mannen achter een mobiel toilet staan die beiden een helm droegen. Tadic probeerde te vluchten, maar werd klemgereden. Nadat hij een klap had uitgedeeld en deed alsof hij zich over had gegeven, vluchtte hij het Conservatorium Hotel in waar de politie werd gebeld. Achteraf bleek dat iemand een GPS-tracker in de uitlaat van zijn auto had geplaatst.
De verdachte Mohamed el K. werd vrijgesproken voor poging tot beroving. Wel kreeg hij een celstraf van zes maanden, waarvan twee voorwaardelijk, wegens geweldpleging. Mohamed el K. behoorde ooit tot de top 600, een lijst van 600 personen die de afgelopen jaren relatief veel high-impact delicten hebben gepleegd. Het gaat dan om overvallen, straatroven, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging en moord/doodslag.
Assaidi en Tadic zijn slechts enkele voorbeelden van spelers die beroofd zijn. En het aantal neemt alleen maar toe. De oorzaak? "Het komt deels door de exposure die in deze tijd, waarin ook sociale media een belangrijke rol spelen, al snel heel groot is", vertelt veiligheidsexpert Rico Briedjal in gesprek met De Telegraaf. "Veel profs laten graag zien hoe goed ze het hebben, welke luxe ze zich kunnen veroorloven. Dus zie je vaak dure klokjes, heel dure auto’s. En dat zien dan ook personen die daar wel interesse in hebben."
Lees ook
Echter is het ook niet zo dat een speler het kan voorkomen door bijvoorbeeld een horloge niet te dragen. "Want criminelen denken dan al snel: dan zullen ze wel thuis liggen. Het draait allemaal om hoe zichtbaar je bent en waar je komt. Als je bij een duur restaurant in Amsterdam gaat eten waar een diner 700 of 800 euro kost, dan zijn er ogen op je gericht." Volgens Briedjal zelfs júíst op deze locaties. "Op dit soort locaties komen ook personen die het gemunt hebben op spelers waar wat te halen valt. Die bestellen dan alleen een colaatje en kijken gewoon rond. Observeren wie doelwit kan worden. Tegenwoordig is het heel simpel om iemand te volgen. Vaak gaat dat via een tracker onder iemand auto. En dan is het wachten op het juiste moment."
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties