Peet Bijen | Van aanvoerder FC Twente naar student psychologie: "Dat is het meest bizarre van de voetbalwereld"

Peet Bijen doorliep de jeugdopleiding van FC Twente en speelde jaren in het eerste elftal van de Enschedese club. Hij kwam tot 144 officiële wedstrijden in het eerst en in de zomer van 2021 vertrok hij naar ADO Den Haag. Hier raakte hij al snel langdurig geblesseerd aan zijn enkel, revalideerde en maakte medio 2022 de overstap naar FC Emmen. Al snel bleek dat de enkel niet meer mee wilde werken waarna de Hengeloër al op 27-jarige leeftijd besloot te stoppen als profvoetballer. Inmiddels zijn we tweeënhalf jaar verder en heeft Bijen een totaal ander pad ingeslagen. Hij studeert psychologie en hoopt volgende zomer zijn bachelor te halen.
Bijen is dan wel student, maar op een iets andere manier dan gebruikelijk. "Het geld uit het pensioenfonds CFK voor voetballers geeft me de rust om te kunnen studeren. Daar kan ik mee vooruit tot ik als psycholoog Peet een eigen praktijk heb opgezet. Het nieuwe leven bevalt goed na een aantal jaar voetbal. Het is een schot in de roos om lekker weer de boeken in te duiken en op een andere manier met het hoofd bezig te zijn."
Dat hij iets in de psychologie wilde gaan doen kwam niet als een verrassing, want Bijen deed al een inleidende cursus terwijl hij nog profvoetballer was. Of de voetbalwereld iets te maken heeft met de keuze voor psychologie? Bijen denkt van niet. "Toen was ik er te jong voor, maar nu sta ik in het leven om het zo te bekijken", vervolgt hij het gesprek met Wilber Hack van De Telegraaf. "Het heeft zijn redenen gehad. Het is reuze-interessant om daar met mensen over in gesprek te gaan."
Veel voetballers gaan gebukt onder grote druk en een deel heeft last van depressies en paniekaanvallen. "Al studerend kan ik zeggen dat ik er zelf weinig last van had. Er komen nu wel steeds meer verhalen naar buiten. Ik vind dat er niet genoeg gepraat wordt in de kleedkamer over paniekaanvallen en depressies. Je vangt in één-op-één gesprekken wel eens wat op. Maar de wereld is niet open genoeg om er gesprekken over aan te gaan. Het is niet macho. De angst voor de gevolgen is groot, want je zou er zomaar je basisplek door kunnen verliezen. Het meest bizarre van die wereld is dat je er de ene week de held bent en de andere week massaal wordt uitgefloten. Misschien is dat wel de oorzaak van al die depressies en paniekaanvallen."

Voetballers ondersteunen lijkt een gat in de markt, mede omdat er steeds meer oud-voetballers zich kwetsbaar opstellen en hun negatieve ervaringen delen met de buitenwereld. Bijen gaat er echter geen studie van maken. "Ik mis de voetbalwereld helemaal niet en volg het niet meer. Als ik later een eigen praktijk heb en jongens of meisjes uit voetbalwereld willen hulp hebben, sta ik voor ze klaar. Maar de focus op die wereld heb ik niet."
Bijen vindt het onderwerp slapen veel interessanter en dat wordt waarschijnlijk ook zijn afstudeerproject. Hij ziet goed slapen als de basis voor een goede gezondheid. Dat geldt voor voetballers, maar ook voor mensen met een andere baan in het normale leven. Kan hij nog iets van zijn ervaringen als profvoetballer meenemen als psycholoog? "Ik weet hoe het is voor mensen om te presteren op een hoog niveau in een wereld waar iedereen een mening over je heeft. Ik kan ze helpen omgaan met media-invloed. Ik kan helpen mensen te laten onderzoeken wie ze zijn en waar ze voldoening uit zouden kunnen halen. Ik ben ook van plan mijn Master te gaan doen." Echter heeft hij ook op privévlak nog wat wensen. De jonge vader en zijn vriendin mikken op gezinsuitbreiding. "We willen eerst een groter gezin. Daarna ga ik een GZ-opleiding doen. Dat heb ik allemaal heel helder", besluit Bijen.
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties