Kampioenschap als ultiem doel: Scholtens langetermijnvisie voor FC Twente

Dominique Scholten trad op 1 november 2023 in dienst als de opvolger van Paul van der Kraan als algemeen directeur van FC Twente. Hij werd nog enkele maanden ingewerkt en op 1 februari 2024 nam hij het stokje definitief over. Zijn aanstelling was een verrassende keuze, want Scholten was op dat moment nog maar 35 en had nog geen enkele ervaring als algemeen directeur van een BVO. Ook Scholten zelf was verrast. Hoewel hij zijn ambitie om ooit algemeen directeur te willen worden van een BVO hardop had uitgesproken, kwam de vraag van FC Twente om Van der Kraan op te volgen als een totale verrassing.
"Ik zag het niet aankomen. Niet dat ik dacht dat ik het niet zou kunnen, maar door mijn leeftijd vooral", vertelt Scholten in gesprek met TOM (Twents Ondernemers Magazine) "Een paar maanden voordat de vraag van FC Twente kwam, sprak ik tegenover hen de wens uit algemeen directeur van een Betaald Voetbal Organisatie te willen worden. Korte tijd later was het zover… Dat ze het in mij zagen zitten, dat streelde me. Wel stelde ik de voorwaarde dat ik eerst zou een tijdje zou meelopen. Zo kon ik langzaam in mijn rol groeien."
Scholten is zelf afkomstig uit Nijmegen waar hij opgroeide in een volkswijk genaamd de Rozenbuurt. Zijn ervaringen zorgden voor een goede basis waar Scholten nu nog altijd profijt van heeft. "Ik durf wel te stellen dat het mijn leven verrijkt heeft. Het doorgronden van de wetten van de straat, hoe ga je met vrienden om, met familie, met vijandigheid, hoe bescherm je elkaar? Juist door mijn afkomst kan ik me ook goed verplaatsen in supporters van een volksclub als NEC en een regioclub als FC Twente. Waar de mensen loyaal zijn, betrokken bij de club en elkaar niet laten vallen."
Dominant waar nodig
Bij FC Twente hanteert Scholten het groeimodel met als doel dat iedereen elke dag een beetje beter wordt. Maar hoe omschrijft hij zijn stijl van leidinggeven? "Ik ben iemand die energie wil geven, die strategisch denkt, weet wat hij wil. En ik besef dat ik de mensen om me heen hard nodig heb. Dus ik geef mijn medewerkers vertrouwen, ruimte om te groeien, te ontwikkelen. Daar ben ik zelf ook beter door geworden. Door initiatief te nemen, fouten te maken. En ik wil plezier hebben met de mensen op de club, maar ik stel wel grenzen, want onder de streep moeten we presteren, ook buiten het veld. Ik kan ook best dominant zijn, maar alleen als we ergens niet uitkomen, we geen tijd meer hebben en er ergens een klap op gegeven moet worden. Dan zeg ik: we doen het zo! Maar dat komt niet vaak voor."

Kampioenschap het ultieme doel
Inmiddels is hij alweer meer dan een jaar algemeen directeur van één van de meest levendige clubs van Nederland. Maar wat zijn nu zijn doelen met FC Twente? "Een stabiele plek in de subtop, spelen om tenminste plek 4 en dus ieder jaar kans maken op rechtstreeks Europees voetbal. Met soms een uitschieter naar boven, zoals vorig seizoen de derde plek, toen een topclub met een veel hogere begroting, Ajax in dit geval, ‘onderpresteerde’. Als ik een keer vertrek, zal het nieuwe trainingscomplex er definitief staan, op het Diekman-terrein in Enschede, zou het mooi zijn wanneer de jeugdacademie floreert, en dat de uitbouw van het stadion gerealiseerd is, naar een capaciteit van minstens 40.000 toeschouwers. Om dat allemaal te begeleiden, heb ik nog minstens een jaar of zeven nodig, schat ik in; het zijn mijn stippen op de horizon. Kampioen worden? Graag, maar we blijven realistisch. We moeten weten wie we zijn."
FC Twente beter achterlaten
En hoe zit het met de persoonlijke doelen van de algemeen directeur? "Ik ben ambitieus, durf best groot te dromen, maar dat kan ik ook hier. We gaan naar een recordbegroting, de club groeit in alle facetten. Uiteindelijk wil ik FC Twente beter achterlaten." Voor nu heeft hij genoeg doelen om te verwezenlijken bij de Enschedese club waar de druk van de achterban altijd groot is. "Ik houd van echte, rauwe voetbalclubs, voel me juist bij een club als FC Twente erg thuis. Ik geniet ervan dat mensen het hier met elkaar leuk hebben, noaberschap beleven, zoals dat ook in een volksbuurt gaat. Je hebt clubs die een stuk killer zijn, daar zal ik niet zomaar gaan werken. Nee, wat dat betreft, ben ik en blijf ik echt een mensenmens."
Plaats reactie
0 reacties
Laad meer reactiesJe bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties