FC Twente Nieuws

Jeugdspelers bij FC Twente: Gebrek aan kansen of gebrek aan kwaliteit?

Jeugdspelers bij FC Twente: Gebrek aan kansen of gebrek aan kwaliteit?

Het is voor de meeste FC Twente-fans nu waarschijnlijk niet het belangrijkste punt, maar de vraag dringt zich op: waarom krijgen jeugdspelers dit seizoen zo weinig speelkansen? Gijs Besselink is de enige die van een bescheiden doorbraak kan spreken. Sinds het spitsentekort is de roep om Lucas Vennegoor of Hesselink groot, maar hij moet het doen met enkele korte invalbeurten. Harrie Kuster kreeg het hele seizoen slechts twee keer vijf minuten speeltijd. Met deze minimale minuten en drie namen is het complete jeugdaandeel bij officiële wedstrijden al genoemd. Ontbreekt het de jeugd aan kwaliteit, of krijgen ze gewoon te weinig kansen om zich te bewijzen?

Opvallend contrast met AZ
Vergelijk de situatie met concurrent AZ en de verschillen zijn groot. Spelers als Kees Smit en Mex Meerdink (beiden 19) staan regelmatig in de basis. Veel spelers van het team dat in 2023 de Youth League won, zoals Owusu-Oduro, Wouter Goes en Ernest Poku, zijn inmiddels vaste waarden. Gertjan Verbeek, oud-trainer van FC Twente, is onder de indruk van de jeugdinzet bij AZ.

"Je zou de lijn kunnen doortrekken naar Twente: waarom speelt Vennegoor of Hesselink niet?" vraagt Verbeek zich af bij 1Twente Voetbaltijd. "Hij is ook 19. Als je zoveel moeite hebt om spitsen fit te krijgen – Van Wolfswinkel die de hele week niet traint en dan tóch moet spelen omdat er geen alternatief is – dan denk ik: heb je zo weinig vertrouwen in je jeugd?" Verbeek stelt zelfs de vraag of een 19-jarige überhaupt nog als jeugdspeler moet worden gezien.

fc twente lazio roma gijs besselink
Besselink in actie tijdens zijn invalbeurt in de Europa League wedstrijd tegen Lazio

Voorzichtigheid of gebrek aan vertrouwen
Waar AZ volop jeugd inzet, houdt Twente de teugels strak. Is er te weinig geloof in de eigen opleiding, of ontbreekt het de spelers aan het benodigde niveau? René Wagelaar ziet naast de jonge spits meer jeugdspelers die geen speelkansen krijgen. Hij vraagt zich af of er momenteel echt geen talenten zijn die goed genoeg zijn voor het eerste elftal.

"Dat weet ik niet," reageert Verbeek. "Die overtuiging heeft Joseph Oosting in ieder geval niet, want anders zou je niet zo moeilijk doen." Hij verwijst naar de vele niet-spitsen (Verschueren, Rots, Ünüvar) die voorrang kregen boven Vennegoor of Hesselink. "Ik begrijp dat een trainer tijdens oefenwedstrijden of bij de beloften nog twijfels kan hebben, maar deze jongens trainen wél mee met de selectie. Uiteindelijk moet je ze een echte kans geven in het eerste. Vooral bij spitsen kan één gelukkige wedstrijd alles veranderen – soms maakt zo’n debutant meteen twee belangrijke doelpunten."

harrie kuster twente heracles debuut 2024
Harrie Kuster blij na zijn debuut tegen Heracles eerder in het seizoen

Wagelaar vindt dat de 19-jarige spits minstens een halve wedstrijd verdient. De analist was positief over diens invalbeurt: "Hij deed het zondag goed. Actief, druk op de keeper, voor een invaller zeker ‘oké’." Het had een geweldige invalbeurt kunnen zijn als hij in de slotminuut zijn kopkans had benut – en Twente zo drie punten had bezorgd. Is één doelpunt genoeg om het vertrouwen te winnen? Verbeek: "Ja, natuurlijk. Zo’n moment is cruciaal: een spits leeft ervan, hij wordt per slot van rekening afgerekend op goals."

Verbeek pleit voor meer jeugdinzet, mits de kwaliteit er is. "Een club rust op drie pijlers: scouting, de visie van de trainer, en de jeugdopleiding. Daar stop je als club veel geld in – dan moet je op den duur ook lef tonen." Toch lijkt het voor dit seizoen te laat: met vijf nog resterende, loodzware wedstrijden zijn kansen voor jong talent nu niet realistisch.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties