Hoe Steijn zich in het spoor van Dumfries, Doku en Gravenberch ontwikkelt
Patrick Woerst is personal trainer van spelers als Denzel Dumfries (Internazionale), Jérémy Doku (Manchester City) en Ryan Gravenberch (Liverpool FC), maar ook van Sem Steijn. Woerst bekijkt de wedstrijden van zijn spelers en maakt daarbij een analyse over het individuele gedrag in het veld. Daarbij gaat het om het kijkgedrag, de lichaamshouding en de non-verbale communicatie.
Woerst houdt geen rekening met het tactische plan van trainer Joseph Oosting, maar kijkt puur naar het individuele spel van Steijn. "Ik hoor van Sem natuurlijk weleens wat, in hoeverre iets van hem verwacht wordt", vertelt de personal trainer in gesprek met Voetbal International. "Maar ik kijk naar de zones waarin hij terecht is gekomen tijdens een wedstrijd, daar vinden we samen iets van."
"Het is niet dat we vooraf zeggen: je moet in die zone of die zone uitkomen. Als Oosting tegen hem zou zeggen: 'Ik wil dat je wat lager op het veld komt', gaan wij kijken: hoe kan hij ervoor zorgen dat hij de juiste voorwaarden creëert om lager op het veld ook comfortabel te worden, en daar zijn ding te doen? We proberen aan te vullen", aldus Woerst.
Er wordt voornamelijk gekeken naar patronen, niet naar incidenten. "Als iets vaker voorkomt, kunnen we daar iets mee. Die maken we inzichtelijk en maken we ook trainbaar, we trainen daar ook op met Sem. Je onderbouwt het ook met zelf gegenereerde data. Het hele gedrag dat hij vertoont tijdens de wedstrijden, zetten we ook om in cijfers. Op basis van die inzichten kun je zien waar nog ruimte tot verbetering is."
Een training van Steijn is één-op-één met Woerst. "Dat is natuurlijk niet de ideale situatie, omdat je de context van de elf-tegen-elf mist. Je probeert het eigenlijk terug te vereenvoudigen naar Sem en de bal: hoe beweegt Sem ten opzichte van de bal, wanneer scant hij, hoe vaak doet hij dat en hoe snel doet hij dat? Maar ook het voelen: hoe snel komt de bal naar mij toe? Oké, ik moet nu mijn lichaam indraaien."
"Als je dat niet gewend bent, kan dat best raar aanvoelen. Je hebt ook mensen die voorkeur hebben voor links ingedraaid staan ten opzichte van rechts ingedraaid staan. In dat soort dingetjes probeer je hem comfortabel te maken, door eerst de bal iets te laten doen. Dat is de oriëntatiefase, zoals we dat noemen. Vervolgens moet hij dat meenemen naar zijn club en tijdens de trainingen proberen toe te passen, met uiteindelijk tot gevolg dat je dat ook in de wedstrijden op een comfortabele manier kan uitvoeren", besluit Woerst.
In de video van Voetbal International wordt er meer uitleg gegeven aan de hand van vier fragmenten uit de thuiswedstrijd tegen Sparta. Je hebt een VI PRO-account nodig om de video te bekijken. Klik hier om naar de pagina te gaan.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties