Eerste elftal

Hans Meyer: De Duitse Tukker die het Nederlandse voetbal de ogen opende

Hans Meyer: De Duitse Tukker die het Nederlandse voetbal de ogen opende

Tussen januari 1996 en september 1999 was Hans Meyer trainer bij FC Twente. In die jaren werd de Duitser, onder meer bekend van de uitspraak 'Ich bin ein Tukker', publiekslieveling in Enschede. Voor een ESPN-documentaire, waarin hij de hoofdrol speelt, was hij afgelopen week even terug in Twente. Meyer besloot om na 25 jaar ook maar weer eens naar een wedstrijd van FC Twente te gaan. Hij bezocht de thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

De inmiddels 80-jarige voormalig trainer kon rekenen op een warm onthaal in De Grolsch Veste. Hij ontmoette een aantal mensen die hij kende uit zijn FC Twente-tijd en Vak-P maakte een spandoek voor Meyer, te zien in de foto bovenaan het artikel. "Wie heeft die mensen het geld gegeven om dat spandoek te maken?", zegt de nog altijd humoristische Duitse Tukker daarover in gesprek met Leon ten Voorde van TC Tubantia.

Meyer ziet er nog altijd gezond uit. "Alle vrouwen van boven de 70 vinden dat ik er nog steeds goed uitzie, maar het gaat wat minder goed dan het lijkt", vertelt de 80-jarige man, die afgelopen jaar drie operaties onderging en een nieuwe heup heeft. Dat neemt de pret van het terug bij FC Twente niet weg. "Als je na 25 jaar terugkeert bij een club en je wordt zo ontvangen, dan heb je niet alles 'falsch gemacht'."

Hij heeft het inderdaad niet verkeerd gedaan. Hij is een belangrijk figuur in de geschiedenis van FC Twente, zo vertelt documentairemaker Dirk Beers. "Hans wil er zelf niets van weten. Maar de jongens die toen op VAK-P stonden, vertelden me dat het Twente-gevoel is ontstaan onder Meyer. Meyer verplichtte zijn spelers om de supporters na een wedstrijd te bedanken. Dat kenden we in Nederland helemaal niet. De mensen vonden zijn aanpak fantastisch. Hij was kleurrijk, spaarde niemand en sprake klaar taal. Dat werd enorm gewaardeerd."

Ook Fred Rutten, voormalig assistent-trainer onder Meyer, ziet de grote invloed die Meyer had op FC Twente. "Hans heeft in Nederland echt wat teweeggebracht. De woensdag was de heilige vrije dag in het voetbal, maar dat paste volgens hem helemaal niet in het beeld van de fysiologie. Hij heeft bij ons de ogen geopend en een heel andere manier van werken geïntroduceerd. De vrije dag werd de tweede dag na een wedstrijd en dat kenden we helemaal niet. Dat riep nogal wat weerstand op, want de spelersvrouwen hadden de uitjes op de vrije woensdagen al ver van tevoren ingepland", lacht Rutten.

"Zijn donderspeeches waren befaamd. Hij is heel groot en uit zo’n groot lichaam komt ook heel veel geluid. Bij Het Diekman hadden we zo’n keet waar ook de besprekingsruimte was. En in die keet weergalmde alles. Ze konden het aan de overkant van de singel horen als Hans boos was. Hij deed dat niet om een preek te houden, maar hij wilde daarmee echt iets bereiken. Hans was een heel goede trainer. Velen vonden dat het uitgewerkt was toen hij na vier wedstrijden wegging naar Borussia Mönchengladbach, maar daar was ik het niet mee eens. Onze competitiestart was stroef, maar we waren net grote spelers als Van Halst (Ajax) en Hoogma (HSV) kwijtgeraakt. Het had nog even wat tijd nodig", aldus Rutten.

Afsluitend verklaart Meyer zijn uitspraak 'Ich bin ein Tukker'. "Kennedy zei ooit dat hij een Berlijner was, terwijl hij dat niet was. Met Ich bin ein Tukker wilde ik mijn gevoel bij de club, de mensen en de regio aangeven", besluit Meyer.

De ESPN-documentaire met Meyer in de hoofdrol is eind dit jaar te zien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties