Eerste elftal

Giftige stoffen, brandgevaar en paniek: KNVB treedt keihard op

Giftige stoffen, brandgevaar en paniek: KNVB treedt keihard op

Over het afsteken van vuurwerk in de stadions zijn de meningen verdeeld. Fakkels een rookbommen wordt door een deel van de supporters gezien als sfeerverhogend, terwijl een ander deel zich weer onveilig voelt als er vuurwerk wordt afgestoken in het stadion. Onaangekondigd vuurwerk afsteken in het stadion is verboden, al mogen clubs wel zelf georganiseerde vuurwerkshows geven voorafgaand aan een wedstrijd. Maar waarom is het vuurwerk afsteken door supporters in het stadion verboden? De KNVB legt het uit.

"Volgens de Nederlandse wet is het verboden om zelf vuurwerk af te steken, behalve op oudejaarsavond. Dat geldt overal, zowel binnen als buiten. En zeker als er veel mensen bij elkaar zijn, zoals in stadions, kan vuurwerk onveilige situaties opleven. Zo zijn er risico's op brandwonden, oogletsel en gehoorschade bij bezoekers. Ademhalingsproblemen door het inhalen van giftige stoffen, brandgevaar en paniek in combinatie met mensenmassa's. Vergeet erbij niet dat een fakkel een temperatuur bereikt van zowel 1.700 graden. Alles wat je daarmee raakt, kan dus vlam vatten."

Supporter die toch vuurwerk afsteken, nemen een groot risico. "Tegen degene die toch vuurwerk meenemen en afsteken, wordt hard opgetreden. Bij het bezitten en afsteken van vuurwerk krijg je een stadionverbod van 18 maanden. En bij illegaal knalvuurwerk, maar liefst van 60 maanden. Daarbij komt ook nog eens een geldboete van 100 tot 450 euro. Daarnaast is ook nog een strafrechtelijke sanctie mogelijk."

In het buitenland zien we ook vaak grote vuurwerkshows op de tribunes. Denk aan Griekenland en Polen. Is het in Nederland dan anders dan in het buitenland? "Nee. Ook in het internationale voetbal is zelf vuurwerk afsteken in stadions verboden. Bij zo'n 90 procent van de wedstrijden is er helemaal geen vuurwerk. En 43 procent van de mensen in het stadion heeft aangegeven zich minder veilig te voelen als een vuurwerk wordt afgestoken. Ook zij willen een leuke middag of avond beleven."

"Behalve mede-supporters dupeert men met vuurwerk ook nog de eigen club. Volgens de reglementen van de KVB is de club namelijk in het stadion verantwoordelijk voor de eigen supporters, en bij vuurwerk kan de club een boete worden opgelegd. Deze boete wordt steeds hoger na mate er vaker vuurwerk is. Uiteindelijk moet de zelfs tribunes leeg blijven als het maar doorgaat. Iedereen komt ook voor de sfeer naar het stadion. Er zijn veel leuke sfeeracties bedacht zonder vuurwerk. Ga daar dan ook vooral mee door. Maar vuurwerk afsteken, in alle soorten van vuurwerk, is gewoon verboden."

Opinie: Voel jij je minder veilig als er vuurwerk wordt afgestoken in de Grolsch Veste? Laat je reactie achter in de comments.

Poll

Voel jij je minder veilig als er vuurwerk wordt afgestoken in de Grolsch Veste?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties