FC Twente overklast Feyenoord en Ajax met 'gigantisch veel geld'
FC Twente ging vorig jaar de wereld over met het feit dat er bij de club meer geld binnenkwam door de verkoop van bier, dan door de verkoop van spelers. Deze conclusie werd getrokken na de presentatie van de jaarrekening over het seizoen 2022-2023. In de jaarrekening van 2023-2024 is dat opnieuw het geval, want er kwam 9,4 miljoen euro binnen aan transfers en 9,96 miljoen euro aan horeca-inkomsten. Hiermee scoort FC Twente opnieuw uitzonderlijk hoog.
In het seizoen 2022-2023 was het totaalbedrag met 10,5 miljoen wel heel iets hoger, maar toen speelde FC Twente zes thuiswedstrijden meer dan in het seizoen 2023-2024. Dat betekent dat FC Twente per wedstrijd gemiddeld meer omzet heeft gedraaid dan het seizoen ervoor. Van het bedrag van 9,96 miljoen euro moeten nog wel de inkoop- en de personeelskosten worden afgetrokken van zo'n 43 procent. Blijft er een geschat nettobedrag over van afgerond 5,7 miljoen euro.
Feyenoord
Maar hoe doet FC Twente het vergeleken met de concurrentie? Volgens de meest recente cijfers die journalist Tom Knipping heeft weten te achterhalen is de horeca-omzet van Feyenoord zo'n 14,5 miljoen euro. Dat is bijna 50 procent meer dan FC Twente, maar in De Kuip passen wel 70 procent meer supporters dan in de Grolsch Veste. "Het is niet zo dat in De Grolsch Veste per persoon drie liter meer wordt gezopen dan in de Kuip. Als je het terugrekent per stoeltje, dan is het wel iets hoger dan bij Feyenoord", is de conclusie van Tom Knipping van Voetbal International. FC Twente heeft de horeca in eigen beheer, maar dat geldt niet voor Feyenoord. Die moet het doen met een percentage van de winst terwijl bij FC Twente alles doorvloeit naar de club.
PSV
Ook PSV heeft de horeca niet in eigen beheer. De club werkt samen met twee partijen. Eentje voor de publiekscatering en eentje voor de zakelijke catering. De horeca-omzet is niet exact te herleiden, maar overstijgt volgens Knipping de 15 miljoen euro. Omdat PSV de horeca niet in eigen beheer heeft, ontvangt het, net als Feyenoord, slechts een percentage van de winst.
Ajax en AZ
De meest recente cijfers van Ajax zijn lastig te achterhalen, maar slechts enkele jaren geleden ging er van de totale horeca-omzet maar zo'n 500.000 euro naar Ajax zelf. Samen met de huur van 10 miljoen euro een belangrijke reden waarom Ajax de Johan Cruijff-Arena wil kopen. Dit is ze tot nu toe niet gelukt. Directe concurrent AZ heeft de horeca wel in eigen beheer en noteerde een horeca-omzet van 5,2 miljoen euro. Bijna de helft van FC Twente. Conclusie van Knipping: "FC Twente haalt daar gigantisch veel geld mee op. Helemaal als je ziet dat Feyenoord en Ajax er heel weinig mee verdienen."
Lees ook
FC Twente gaat viraal: Internationale kranten reageren vol ongeloof
Humor: Bierconsumptie bij FC Twente haalt zelfs Duitse Quizshow 'Wer weiß denn sowas?'
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties